Oprema potrebna za vežbanje

OrganizacijaIAF

Da biste počeli da vežbate aikido nije neophodno imati neku posebnu opremu. Za početak će biti sasvim dovoljno da imate običnu pamučnu trenerku i papuče u kojima ćete doći od svlačionice do sale. Nešto kasnije ćete uočiti da je za ozbiljnije vežbanje ipak potrebno imati pravu opremu.

Dobro je imati kimono. U aikidu se obično nosi kimono bele boje. To može biti kimono kakav koriste vežbači za džudo zato što je on veoma izdržljiv. Da biste mogli da učvrstite kimono potrebno je da imate pojas. U Aikikai Srbije se praktikuje da se stepenovi ne obeležavaju pojasevima u boji, već svi koji nemaju majstorsko zvanje nose beli pojas.

Hakama

OrganizacijaIAF

Majstori aikida pored crnog pojasa nose i hakamu crne ili teget boje.

Hakama je deo tradicionalne japanske odeće koji podseća na široke pantalone

Hakama se vezuje trakama oko struka i nose je yudanshe tj. nosioci crnog pojasa. Devojke viših pojaseva u nekim salama nose bele hakame iako nemaju dan pojas. Hakama se nosi i u kendou i jaidou.

Aikido mnogi prepoznaju po hakami. Sem što označava dan pojas i što lepo izgleda daje i osećaj stabilnosti. Učenici je ne nose, pored ostalog, i zbog toga se sa hakamom ne bi jasno videlo njihovo kretanje i teže bi bilo ispraviti greške.

OrganizacijaIAF

Svima kojima se čini da je dug period dok ne steknu pravo da je nose, bilo bi lepo da se podsete razmišljanja Koichi Tohei senseia "O pojasevima u aikidou".

Aikido ima sistem stepenovanja tj. pojaseva, u kome svako ko predano vežba može da napreduje, ali ovaj sistem ne postoji sebe radi. Namera je da se njime podstakne želja za daljim napredovanjem i da se ojača samopouzdanje pojedinca. Ne dozvolite da vas ponesu stepenovi, kao takvi. Ponižavajuce je kada pokušavamo da steknemo pojas za koji nemamo odgovarajuću spremnost. Takvo vežbanje nema veze sa pravom željom za napredovanjem, to je krajnja taština.

U poslednje vreme, kako je ime aikidoa počelo da se širi po svetu, pojavili su se ljudi koji podučavaju lažni aikido i prodaju svoje stepenove pokušavajuci da osvoje popularnost i privuku nove učenike. Upotreba principa univerzuma za postizanje sopstvene slave, naročito je rđava u ovakvom slučaju, jer je cilj aikidoa da razvije humanu ličnost. Učenik mora da napreduje i kao čovek dok napreduje ka višim pojasevima. Mali napredak u tehnikama, bez napredovanja u razvoju celokupne ličnosti, ne bi trebao da bude dovoljan za sticanje višeg stepena. Ako ste nezadovoljni svojim stepenom ne preispitujte samo svoju tehniku. Stanite da bi sagledali i nedostatke vaše ličnosti. Uobičajeno gunđanje o nenapredovanju pokazuje duhovnu nezrelost.

(preneto iz knjige "Aikido u svakodnevnom životu" Kochi Tohei-a)

Oružje

OrganizacijaIAF

Osim gore navedene opreme za treninge sa oružjem potrebno je imati boken (drveni mač). Boken svojim oblikom veoma podseća na katanu (japanski mač). Osim bokena u aikidu se koristi štap (džo) i nož (tanto).


© 2011 Srpska aikido federacija
SAF
O AIKIDOU
SEMINARI
Linija
  • A Hadži Prodanova 24,
      11000 Beograd, Srbija
  • T 064/3499 932
  •   066/2469 29